27 Aralık 2007 Perşembe

Türkiyede Kayak Turizmi

Türkiye turizm alanındaki atakları, iklimi ve coğrafi yapısı ile güçlü bir potansiyele sahiptir. Ülke genelinde bulunan onlarca kayak merkezine binlerce yerli ve yabancı turistin geldiği Türkiye çok önemli kış turizmi merkezi haline gelmiştir.

Bilhassa, Rus ve Avrupalı turistler kış turizmi için Türkiye'yi tercih etmekte, özellikle Rus turistler Erzurum Palandöken ve Bursa Uludağ'a gelmektedirler. Türkiye kış turizmi için turist çeken ülkeler arasında ilk sıralarda yer almaktadır.

Bu arada, kış turizmi için çok önemli bir potansiyele sahip olan Karadeniz Bölgesi'nde de 4 mevsim 12 ay turizm hedeflenmektedir.

Türkiye`de irili ufaklı yaklaşık 20`ye yakın kayak merkezi olmakla beraber, tesislere ulaşımın kolaylığı, pistlerin kalitesi ve uygunluğu bakımından en elverişli kayak merkezleri yan tarafta sıralanmıştır.

Bu kayak merkezlerinde yer alan konaklama tesislerinde, toplam 8 bin adet yatak kapasitesi bulunurken, Kültür ve Turizm Bakanlığınca, kayak merkezlerindeki yatak kapasitesinin, 42 bin 700'e çıkarılmasının hedeflendiği belirtilmektedir. Kayak merkezlerine göre planlanan yatak kapasiteleri şöyledir :

"Aksaray Hasandağı 3 bin 640, Antalya Akdağı 5 bin, Bayburt Kopdağı 810, Bolu Köroğlu 4 bin 500, Bursa Uludağ 3 bin 270, Erzurum Palandöken 8 bin 250, Gümüşhane Zigana 410, Isparta Devraz bin 800, Kastamanu-Çankırı Ilgaz bin 300, Kayseri Erciyes 3 bin 585, Muğla Erendağ 5 bin."

Kayak merkezlerine ulaşım gerek özel araçlarla gerekse özel tur şirketlerinin düzenlediği turlarla sağlanabilir. Kayak merkezlerindeki hava ve yol şartları göz önüne alındığında, özel araçlarda zincir bulundurulması önem taşımaktadır.

Kayak merkezlerine gidiş günübirlik veya birkaç günlük olabilir. Her kayak merkezinde; özel işletmelere ait oteller bulunmakla beraber, bazı merkezlerde de bazı kamu kuruluşlarına ait konaklama tesisleri de yer almaktadır. Diğer bir seçenek ise; İzmit, Kayseri gibi şehir merkezlerine yakın kayak bölgelerinde, geceyi şehir merkezinde geçirmek şeklinde olabilir.

Günübirlik gidilecek kayak merkezlerine erken gitmek gezinin en önemli noktalarından biridir. Kayak merkezlerindeki pistler sabah 0800–0900 gibi hizmete açılmakta, akşam 1600–1700 sularında da pistler kapanmaktadır.

Kayak merkezlerinde bulunan pistler ve pistler üzerindeki teleferik ve telesiyejler mevcut oteller tarafından işletilmektedir. Her otelin kendine ait pistleri bulunmaktadır. Bu pistlerden faydalanmak için her otel tarafından günlük bir ücret talep edilmektedir.

Hiç yorum yok: