27 Aralık 2007 Perşembe

Kocaeli'de Kış Turizmi Sektöü Büyüyor


Kışın hem spor hem de eğlenceyi bir arada sunan kayak merkezleri ziyaretçilere kapılarını açmaya hazırlanıyor. Alpler´deki kristal karı dahi bulabileceğiniz Türkiye ise bu konuda da cennet. Kış tatili dendiğinde hepimizin aklına ilk olarak kayak geliyor. şehir merkezlerinde yaşanamayan kışın ve karın tadı en iyi dağlarda çıkıyor çünkü.
Kış turizminin yeni kayak merkezi Kartepe, size günübirlik kayak keyfi yaşamanızı ve doğayla iç içe olmanızı hedefliyor. Böylece hem kayak sporu pahalı bir spor olmaktan çıkıyor, hem de kayak severler kayak yapmanın tadına varabiliyor. Kartepe, Kocaeli´nin hemen çıkışında; Maşukiye´de. Bursa, Ankara ve ıstanbul üçgeninin tam ortasında bulunuyor. ıstanbul´dan ızmit´e doğru hareket edip, yaklaşık 100 kilometre sonra otobandan çıkınca Maşukiye´ye ulaşıyorsunuz. Az ileride Kartepe, bütün heybetiyle sizi bekliyor. Yani kayak keyfi yaşamak için uçağa binip uzak diyarlara gitmeye ya da zorlu yollarda saatlerce araba kullanmaya gerek yok. Maşukiye´den zirveye çıkmaya başlarken, vahşi doğaya adım atıyorsunuz. Yolun iki tarafını kaplamış geniş yapraklı ağaçların arasından geçtiğiniz zirve yolculuğu, 17 kilometre. Son derece zengin bitkisel örtüye sahip bölge, aynı zamanda yaban hayvanları için bakir bir saha. Öyle ki, özellikle sonbaharda sarıdan kahverengiye kadar onlarca farklı tonlara bürünmüş ağaçları izlerken; her an karşınıza bir geyik, bir ayı, hatta bir yaban domuzu çıkabilir. Doğayla baş başa kaldığınız yaklaşık 10 dakika süren yolculuktan sonra, bin 700 metre zirvedeki Kartepe´ye ulaşıyorsunuz. Tatil keyfini süreceğiniz bu yer, tüm güzelliğiyle sizi selamlıyor. Kış sporlarının yapıldığı diğer turistik bölgelerden farklı olarak, deniz ve göl manzarasına sahip birkaç dağdan biri Kartepe. Sapanca Gölü´nü ve ızmit Körfezi´ni tepeden görüyor. Doğası ve benzersiz pistleriyle kısa sürede kayak severlerin gözdesi olmaya aday mekan, en modern teleferik ve telesiyej sistemleriyle dikkat çekiyor. 3 milyon 500 bin metrekare alan üzerine yayılan tesislerde Türkiye´nin en büyük kayak pistleri yer alıyor. Kayak yapmak için, Kartepe, Geyikalanı ve Kürekdağı arasında kalan Kadıkonağı adı verilen alan kullanılıyor. Kartepe, aslında sadece kayak turizmi için planlanmış bir tesis değil. Baharda yayla çiçekleri, yazın birbirinden güzel çam ağaçları, sonbaharda ise renkleriyle adeta alev alev yanan meşe ağaçları var. Ayrıca golften futbola, trekkingden, binicilik sporuna kadar her dönem için farklı etkinlikler düzenleniyor. Fakat en büyük yatırım kayak turizmine. Türkiye´deki diğer kayak merkezlerine oranla tabii şartları daha avantajlı olan Kartepe´de, 4 lift ve 12 pisti kullanmak mümkün. Kaymayı bilmeyenler için ayrı, profesyoneller için ise ayrı pistler organize edilmiş. Kayak merkezlerinin korkulu rüyası ‘karsızlık´ yani yeterince kar yağmamasına da bir çözüm bulunmuş: Sun´î kar sistemleri hazırlanmış. Dört gözle beklediğiniz hafta sonu tatilinizde, havanın size sürpriz yapma ihtimali yok. Güneş de açsa kayabiliyorsunuz.
Yapılan meteorolojik çalışmalara göre, Kuzeybatı yönünden esen ve Karadeniz´i aşarak kışın bölgeye yoğun yağış getiren Karayel rüzgarının Marmara Bölgesi´nde ilk karşılaştığı Kartepe´nin bin 100 m üstündeki yüksekliklerine yoğun kar yağışı getiriyor. Kasım ortalarında başlayan kar, Nisan sonuna kadar, ortalama 1.5-3 metreyi bulmaktadır. Zirvede, kayak severleri ağırlayan The Green Park Resort Kartepe bulunuyor. Otel kış turizminin, son iki yılda hızlı yükselen bir değeri. 2004-2005 sezonunda bir olan mekanik tesis sayısını, bu sene dörde çıkaran The Green Park Resort Kartepe, 12 pist ve 25 kilo metrelik pist alanı ile kayak ve snowboard severleri macera dolu bir tatile davet ediyor. Yeni başlayanlar için kolay pistlerin yanı sıra ileri kayakçılar için çok dik pistlere de sahip olan tesiste ayrıca, macera tutkunları için ağaç arası ezilmemiş bölgelerde pist dışı kayma imkanları da bulunuyor. Bu imkanların yanı sıra, Freestyle kayak ve snowboard tutkunları, Türkiye´nin en iyi tasarlanmış rampalarına sahip Fun Park´ta, her seviyeye uygun, eğitim ve uygulama alanı bulabilecek. Bütün pistlerin yüzyıllık kayın ve köknar ormanları arasında olması sayesinde; rüzgar ve sisten etkilenmeden her türlü hava koşulunda pistlerde kayabilecek olan kayak ve snowboard severler, Kartepe bölgesinin ilginç coğrafyasında sıkılmadan, günlerce kayabilme şansına sahip olabilecekler. Sadece ders alanlara ayrılmış özel baby lift alanında, güvenle çocuk ve yetişkinlere ilk kayak ve snowboard eğitimi verilirken, seviye ilerledikçe giderek zorlaşan pistlerde derslere devam imkanı da sağlanıyor. Avrupa´da son yıllarda büyük bir çıkış sağlayan tur kayağı için, bu sene oluşturulmuş toplam 25 km´lik ileri düzey pistlerde; GPS destekli rehber ve antrenörler eşliğinde yeni bir kış sporuna başlamanın heyecanı yaşanırken, bütün pistlerin birleştiği en alt nokta olan Kadıkonağı çanağında günün yorgunluğu atılabilecek. Bu arada otel ile Kadıkonağı arasında “Suni Kar Tesisi” yapılacak. Tesise, kar kalınlığı yeterli olmadığı zamanlarda kar takviyesi yapılabilecek.
Green Park Resort OtelHer yaştan misafirlere yüksek kalitede hizmet sunulan otelin güzellik merkezinde ya da sağlık kulübünde renkli hayallere dalabilir, Türk hamamı keyfini yaşayabilir, profesyonel kayak hocalarıyla kayak egzersizleri yapabilirsiniz. Aileler ve kalabalık gruplar için geniş, ferah ve konforlu apart odası seçenekleri sunan The Green Park Resort Kartepe, ev rahatlığında özel olarak dizayn edilmiş 50 aparta sahip. The Green Park Resort Kartepe, misafirlerin konfor ve ihtiyaçlarına uygun dizayn edilmiş tamamı şık ve konforlu 1 suit, 1 bağlantılı odasıyla toplam 250 odası ve 50 apart binası ile hizmet veriyor. Yeni güne şimşek Restoran´da harika bir açık büfe kahvaltı ile başlamak, zevk verecek. Nicomedia Cafe´de sabah kahvenizi yudumlamak, yaşamınıza heyecan katacak. Kapalı yüzme havuzu, sauna, buhar odası ve Türk Hamamı´ndan oluşan Sağlık Kulübü´nde ise ruhunuzu ve bedeninizi stresten arındırdıktan sonra doğanın eşsiz tadını çıkarmaya devam edebilirsiniz. Kartepe Resort´e 0262 315 47 00´dan ulaşmak mümkün.
KARTEPE´YE ULAşIM ARTIK ÇOK KOLAYManzarası, havası ve kış sporları imkanı ile büyük ilgi gören Kartepe´de, zirveye ulaşımı sağlayan yolun yapımı tamamlanmak üzere. Kocaeli´nin uzun yıllar umudu ve beklentisi olan Kartepe Turistik Tesisleri inşaatının geçen yılbaşında bitirilmesine rağmen, Maşukiye üzerinden zirveye ulaşan 18 kilometrelik yolun yetersizliği problem olmaya devam ediyordu. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile Kocaeli Valiliği birlikte yol için bir çalışma yaptı. Yolun altyapısı Kocaeli Büyükşehir ekiplerinin yoğun çalışmasıyla tamamlandı. Daha önce 3 metre genişliğinde olan ve bozuk zemini ile yerli ve yabancı turistlere zor anlar yaşatan yolda genişletme çalışması da yapıldı. Yol genişliği 3 metreden 8 metreye çıkartılarak, bozuk zemin de düzeltildi.
Büyükşehir Belediyesi tarafından asfaltlanacak duruma getirilen yola beton asfalt dökülme kararı alındı. 18 kilometrelik yolun 15,7 kilometresi beton yol olarak yapılacak. Geriye kalan 2,3 kilometre de sıcak asfalt dökülerek hizmete açılacak. Alınan karar doğrultusunda zirveden aşağıya doğru başlayan beton yol çalışmasının büyük kısmı tamamlandı. Kış şartlarına daha dayanaklı olması ve araçların kaymasını engellemesi sebebiyle yolda beton asfalt kullanılmasına karar verildi. Bu arada Maşukiye´den zirveye doğru olan yolun 2,3 kilometresi sıcak asfaltla kaplandı.
Kartepe´nin, kış aylarında yaşanabilecek sıkıntılar sebebiyle alternatif bir ulaşım arteline daha ihtiyacı vardı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından Sarımeşe ve Suadiye sınırları içinden yapılan yol ile alternafit yol ihtiyacı karşılandı. Suadiye ile köy yolu arasındaki 3 kilometrelik bağlantı yolu dar ve zemininin bozuk olması sebebiyle bu hizmeti karşılamıyordu. Yapılan çalışmalar sonucunda yol 8 metre genişletildi. Bu alternatif yol ile yerli ve yabancı turistlerin Kartepe´ye ulaşımı artık daha kolay olacak.
Kandıra´dan sonra Kartepe´nin de turizme açılmasıyla birlikte, sanayiden turizme doğru bir gelişme yaşayan Kocaeli, bu pastadan da pay alma mücadelesi veriyor. ıkinci alternatif yolun yapılması ile hem Kartepe´ye ulaşım kolaylaşacak, hem de Suadiye bölgesinde yaşanan ulaşım sorunu giderilecek.
Kocaeli´nin en büyük turizm merkezlerinden biri olan Kartepe´nin sürekli ulaşımını sağlamak için alternatif yol yapım çalışmasını başlattı. Özellikle kış mevsiminde Maşukiye üzerinden Kartepe´ye giden yolda oluşabilecek olumsuzluklara tedbir olarak Sarımeşe ve Suadiye sınırları içinden başlatılan yol çalışması, bu aksaklıkları ortadan kaldıracak.

Hiç yorum yok: